Παρουσίαση στο 20ο Ελληνικό Δασολογικό συνέδριο

Καμπάση Α., Μαρτίνης Α., Μινώτου Χ. (2021) Κριτήρια για την αξιολόγηση μνημειακών Ελαιόδεντρων, 20ο Ελληνικό Δασολογικό συνέδριο, σελ. 497-504
Οι ελαιώνες και η καλλιέργειά τους χιλιάδες χρόνια τώρα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική, θρησκευτική, κοινωνική, πολιτιστική άλλα ακόμη και την πολιτική ζωή των λαών που στο διάβα του χρόνου έζησαν και ζούνε στις χώρες της Μεσογείου. Μέσα στους ελαιώνες αυτούς απαντώνται σήμερα ελαιόδεντρα υψηλής φυσικής, οικολογικής, αισθητικής και πολιτιστικής αξίας, που το μέγεθος, η εξωτερική επιφάνεια, τα εσωτερικά κοιλώματα και το γενικό ανάγλυφο των κορμών τους παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη αισθητική και κρύβουν μέσα τους την ιστορία και τον πολιτισμό του κάθε τόπου. Η ηλικία των δέντρων αυτών, σε πολλές περιπτώσεις, ενδέχεται να ξεπερνάει τη χιλιετία. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι ο σχεδιασμός ενός εργαλείου που μπορεί να εκτιμήσει την αξία ενός υπεραιωνόβιου ελαιόδεντρου με βάση τα μορφομετρικά και άυλα χαρακτηριστικά του. Χρησιμοποιήθηκε η πολυκριτήρια μέθοδος για το συνδυασμό των διαφορετικών κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση των μνημειακών ελαιόδεντρων και την εκτίμηση της τελικής τιμής για κάθε δέντρο.
Δημοσίευση στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό του εκδοτικού οίκου Elsevier Trees, Forests and People

Kabassi K., Martinis A., Minotou Ch. (2021) Estimating the Value of Monumental Olive Trees: Designing a Tool using Multi-Criteria Decision Making, Trees, Forests and People (Elsevier), vol. 6, 100151.
Από την αρχαιότητα τα ελαιόδεντρα συνδέονται στενά με την ιστορία και τον πολιτισμό των χωρών της Μεσογείου. Το επίκεντρο αυτής της εργασίας είναι ο σχεδιασμός ενός εργαλείου που μπορεί να αξιολογήσει μνημειώδη ελαιόδεντρα που η ηλικία τους δεν είναι γνωστή. Το προτεινόμενο εργαλείο χρησιμοποιεί μοντέλα λήψης αποφάσεων πολλαπλών κριτηρίων για τον συνδυασμό των διαφορετικών κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση μιας ελιάς. Στο πρώτο επίπεδο αξιολόγησης, το μοντέλο SAW χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της πολιτιστικής και φυσικής αξίας μιας ελιάς και για να αποφασίσει εάν είναι μνημειώδες και αν πρόκειται να προστεθεί στο τελικό σύνολο εναλλακτικών δέντρων που πρόκειται να αξιολογηθούν περαιτέρω. Στο δεύτερο επίπεδο αξιολόγησης, το τελικό σύνολο μνημειακών δέντρων αξιολογείται χρησιμοποιώντας το μοντέλο TOPSIS προκειμένου να ταξινομηθούν τα εναλλακτικά δέντρα και να βρεθεί αυτό με την καλύτερη οικοτουριστική αξία.